Излегувам пред Соборниот храм затоа што #ИмамеДолжност

Дојде денот – 18.00 часот сите пред Соборниот храм затоа што #ИмамеДолжност! Да ме прашавте пред неколку години дали би излегол на протест кој ќе биде организиран од црквата, децидно ќе ви одговорев не. Тогаш размислував дека нема потреба да се прават протести за промоција на семејните вредности, исто како што нема потреба да се […]

ЛИЧНА ПРИКАЗНА: (Полу)Матурантите ни одржаа лекција за патриотизам!

Имав 18 години кога почнав да го водам овој профил „Боемот“. Воедно, таа година бев и матурант, па тогаш беше и матурската вечер кога прославивме, па утрото во училиште. Во моето средно „Васил Антевски – Дрен“ отидов со македонско знаме, Кутлеш и на прославата лепев бакшиши на музиката исклучиво на македонски песни, нарачував патриотски мелодии […]

Тоа што…

Се сменија времињата, се сменија термините… Тоа што порано беше чкртаници, сега се вика модерна уметностТоа што порано беше емисија, сега се вика подкастТоа што порано беше рекет, сега се вика донацијаТоа што порано беше немирен, сега е хиперактивен и темпераментенТоа што порано беше кратко видео, сега е reelТоа што порано беше mIRC, сега е […]

Еднакви можности, наместо еднаква заработка: Затоа го сакам капитализмот!

Еднакви можности, наместо еднаква заработка: Затоа го сакам капитализмот! Во општество каде модерно е да бидеш левичар, социјалист и човек кој само на зборови е open-minded јас го правам токму спортивното – ја одбирам страната да бидам капиталист и десничар. Зошто капитализам? Сите ние не сме родени со исти способности, не го правиме истото, некој […]