Не е нормално да си нормален во овој ненормален свет!

Чудно. Живеам во генерација на богати деца со сиромашни родители, општество кое се темели на социјални мрежи, а меѓу луѓето социјални дистанци. Друштва каде главни „фраери“ се тие што возат кола кога се пијани и поминуваат на црвено светло, друштва каде те сметаат за фаца ако се дрогираш. Агресија и фацки што те гледаат на криво, нарачани таблички за да си лечат комплекси. На секој чекор џанкери, спонзоруши и сељачишта, сите во свој свет со облеани со злоба или фејк насмевки. Македонско општество поделено на „вмровци и комуњари“, „патриоти и предавници“, „злото и прогресивните“. И стварно ми е дегутантно да гледам толку агресија, апатија и нервозни луѓе. Себичност, алчност и неправда. Чесните гнијат по затвори додека тие што направиле криминали се гордеат со тоа. Децата на чесните работници се срамат дека татко им работи за просечна плата, а децата на криминалците се курчат со нелегитимно стекнатите пари. И точно. Овие работи ги има насекаде во светот, но кај нас во Македонија најмногу се изразени. Токму затоа ќе завршам со една мисла на американскиот новелист Џејмс Болдвин: „Јас бескрајно ја сакам мојата држава и затоа имам право бескрајно да ја критикувам“. И ќе продолжам да ја критикувам за еден ден, барем дел од овие работи да станат минато!

Боемот 2.0

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email