До кога вака?


„Немал видливи телесни повреди“, „Самиот паднал“, „Несреќен случај“, „Склоп на околности“ и слични изговори при секое сомнително убиство и секој загубен млад живот. За отпосле, откако ќе се случи немилиот настан да дознаеме дека: Дурмо Турс немал валидна техничка проверка на автобусот, Беса Транс немала соодветна лиценца за превоз на патници, струшката ординација немала лиценца да вади органи од родилка, а сега да дознаеме дека и Привилиџ немал лиценца за работа.
А ние? Наместо да превенираме да не се случи инцидент кој завршува кобно се однесуваме како сè да е средено. Имаме 200.000 луѓе во администрација, превработени институции, рамковни работници. Луѓе кои земаат плата без да прават ништо, а со нивните пари децата се курчат низ градов. И стварно. Ништо не е како што некогаш било.
Јас лично веќе не се осеќам безбедно во мојот град. И ме плашат и самите последици… Невини луѓе лежат по затвори, а оние кои треба да се на нивно место пијат моети по дискотеки. Не можам веќе да преќутам. Надлежните спијат, криминалците добиваат на сила, а чесниот народ страда. ЧАШАТА Е ПРЕЛЕАНА! ДО КОГА ВАКА?


Боемот 2.0


P.s. Во истава пригода искажувам сочувство до фамилијата и блиските…
P.p.s. Два дена се воздржувам од текстов бидејќи ако го напишев тогаш ќе беше полн со навреди и пцовки и ќе изреагирав премногу импулсивно. Но, можеби во ваква држава некогаш добро е да сме импулсивни и да ги отераме во „три лепе“ сите кои направија да бидеме на ова дереџе!?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email